Wanneer snoei ik best mijn bomen en planten?

Het bepalen van het ideale snoeitijdstip

De algemene regel geeft aan dat bomen bij voorkeur worden gesnoeid tijdens de late lente of de zomer. Dit op het ogenblik wanneer ze in het blad staan. Dit zorgt er voor dat de boom de mogelijkheid heeft om meteen te reageren op de snoeiwonden die men heeft gemaakt. Zo kunnen infecties worden voorkomen.
Vaak denken mensen dat de beste periode om bovenstaande uit te voeren tijdens de winterrust is. Dat is echter niet correct. Het is namelijk zo dat tijdens het groeiseizoen een boom het snelst kan reageren. De boom beschikt dan over de mogelijkheid om actief de snoeiwonden af te grendelen. Bovendien wordt de wondovergroeiing onmiddellijk gestart. Toch bestaan er ook enkele voordelen aan het snoeien van bomen.

 In de winter, namelijk:

  • Het snoeien van bomen in de winter vergt heel wat minder werk.

  • Omdat er geen bladeren aan de bomen staan beschik je over een goed zicht op je werk.

  • Aanzienlijk minder groenafval

Waar is een wintersnoei precies goed voor?

Wanneer je er voor hebt gekozen om fruitbomen in je tuin te plaatsen zal je er rekening mee moeten houden dat deze wellicht een wintersnoei vereisen. Dergelijke snoei heeft als doel om nieuwe scheutvorming te stimuleren. Dit is bij het snoeien voor kwaliteitshoutproductie uiteraard niet zo. Wanneer je over sterk afgrendelende bomen beschikt zoals bijvoorbeeld een eik zal een correct uitgevoerde wintersnoei op zich geen problemen met zich meebrengen. Toch heeft zomersnoei hier ook nog steeds de voorkeur.

 Boomsoorten die gevoelig zijn voor 'bloeden'

Tot slot moet er nog rekening worden gehouden met de boomsoorten die gevoelig zijn voor 'bloeden'. Dit fenomeen wordt gecreëerd door de worteldruk. De kans op bloeden wordt veroorzaakt op het ogenblik van herfstverkleuring en blijft aanhouden tot de boom volledig in zijn blad staat. Dit zorgt er voor dat het wordt aangewezen om deze boomsoorten enkel en alleen in de zomer te snoeien. Bomen waarvoor dit zeker van toepassing is :

  • De esdoorn

  • De berk

  • De notelaar

  • kaukasische vleugelnoot

Bij twijfel over de aard van het bloeden wordt het altijd aangeraden om contact op te nemen met ons.

 
Next
Next

Regels & wetten bij boomverzorging